איך להכניס את הילד לגן בביטחון?
הורים רבים חוששים לקראת פתיחת שנת הלימודים החדשה, איך משלבים את הילד/ה בגן בהצלחה בתחילת שנת הלימודים?
החשש קיים בין אם מדובר בגן חדש ובין אם מדובר בחזרה למסגרת לאחר אחת החופשות.
- איך אנחנו, ההורים מרגישים עם כניסתו של הילד לגן? האם אנחנו שלמים עם המהלך? שמחים לקראת הרגע הגדול?
- מה הילד הולך להרוויח בשלב החדש שהוא נכנס אליו? העובדה שהילד נכנס לשלב חדש, למסגרת חדשה שבחרנו לו בקפידה, תקדם אותו, תצמיח אותו, תהווה חלק אינטגרלי בהתפתחות ובגדילה שלו.
- מה ההורה הולך להרוויח בשלב החדש? הכניסה של הילד למסגרת חדשה תאפשר גם לנו, ההורים, להתקדם לשלבי ההתפתחות הבאים שלנו. הילד יפתח עצמאות וביטחון, יתבגר וילמד להתמודד עם אתגרי חיים חדשים “כמו הגדולים” ואנחנו נוכל להיות פנויים יותר לעצמנו, לילדים האחרים שלנו, לזוגיות, לקריירה ועוד. נזכור שילד שרואה הורים שמממשים את עצמם ושמחים במה שהם עושים ביום-יום, מתפתח להיות אדם בוגר שאף הוא מממש את עצמו ושמח בחלקו.
לאחר שתיאמנו ציפיות עם עצמנו, נמשיך ונפתח שיח דומה עם ילדנו:
- נתעניין בתחושותיו, רגשותיו ורצונותיו לקראת השלב החדש. נזכור שכל רגש הוא ליגיטימי ונחשוב יחד מה עושים עם הרגש הזה ואיך מתמודדים בתרחישים שונים.
- נשאל את ילדנו מה הדברים הטובים והמרגשים שמחכים לו בגן החדש? משחקים חדשים, חברים חדשים, גננת טובה ואוהבת, הזדמנות ללמוד דברים חדשים על העולם, על הטבע, על חברות, על מוזיקה, על יצירה ועוד ועוד. איזה כיף שהולכים לגן חדש!
- נשתף את הילד גם ברגשות ובחששות שלנו. נוכל לספר לו שנתגעגע במהלך היום כשהילד בגן ואנחנו בעבודה, שאנחנו מתרגשים שהילד ייחשף וילמד דברים חדשים, שגם אנחנו שמחים לחזור לעבודה אחרי החופש ולהשיג מטרות חדשות משלנו.
ממליצה בחום לעשות סימולציות עם הילד לקראת הכניסה לגן. לתכנן יחד את חיבוק ונשיקת הפרידה – יש ילדים שיעדיפו שחיבוק הפרידה יהיה באוטו, ליד הדלת של הגן לפני שנכנסים פנימה, ליד הדלת אחרי הכניסה לתוך הגן או רק לאחר שהילד מתיישב ליד משחק.
נתכנן את זמן הפרידה – ”אני אעמוד ליד הדלת בתוך הגן כמה דקות עד שתרגיש מוכן לגשת למשחק.” או: ”אנחנו נשב יחד באחד השולחנות למספר דקות ואז אמא/אבא יתנו חיבוק ויצאו לעבודה.”
על כל הדברים ממליצה בחום לשוחח מראש עם הילד ולשמוע את מחשבותיו בנושא. הרבה פעמים נופתע לטובה מהמוכנות ומהדעתנות שלו בנושא ולהמון ילדים ההכנה הזו עשויה להספיק בכדי לדעת למה לצפות ולהיכנס באופן “חלק” לגן.
גם עם ילד שעדיין אינו מדבר ניתן לעשות את חלק מתיאום הציפיות הנ”ל. ההמלצה תהיה שההורה יגיד בקול וישתף את הילד במחשבותיו ורצונותיו לקראת היום הראשון בגן (במשפחתון/מעון). כשההורה מדבר ומתכנן את הדברים, זה יוצר אצל ההורה רגיעה וביטחון ואת זה הוא מקרין לילד ולצוות הגן בעת הפרידה בימים הראשונים.
- חום ואהבה
- תחושת שייכות
- גבולות ברורים – מה מקובל ומה לא מקובל בזמני התסכול. למשל, מותר לבכות, לשכב על הרצפה במקום בטוח ולהביע כעס, לשבת בצד ולהירגע. אסור להרביץ לאמא או למישהו אחר, אסור לעשות משהו מסוכן.
אני ממליצה להגיד מילים כמו:
“זה בסדר לבכות כשקשה לך.”
“אני מאד מבינה אותך, גם לי זה לא קל.”
“אני ממש מחכה לסוף היום לראות אותך שוב.”
“אני יודעת שתצליח, אני יודעת שיש לך את הכוחות להצליח.”
“אני מאמין בך, אני סומך עליך.”
כל מה שאנחנו מרגישים עכשיו לגיטימי – עצבות וגעגוע, דאגה וחשש, רצון “לברוח” מהסיטואציה, לחץ שלנו לקראת המשימות שלנו בהמשך היום.
- נאשר את התחושות שלו – “זה בסדר שאתה בוכה, אני מבינה, גם לי קשה להיפרד, מחכה לפגוש אותך בסוף היום, יודעת שתצליח.” חשוב שנבין ונכבד את הבחירה של הילד במעמד הפרידה – הוא יכול לבחור להיכנס בנחת ובשלווה והוא יכול לבחור להיכנס בבכי. אין נכון ולא נכון. הכניסה בנחת דורשת איפוק וזה אתגר גדול שמוביל לכניסה רגועה ונעימה יותר. הכניסה בבכי אולי מגבירה את המתח של הרגעים האלה אך גם מאפשרת שחרור רגשי שעלול להקל עליו בהמשך היום. אז נוכל לקבל בביטחון את שתי האפשרויות וכל בחירה שהילד יבחר היא מקובלת. ייתכן שבסוף היום נעשה חשיבה עם הילד, האם מחר הוא ירצה לנסות להיכנס בדרך אחרת, או שהוא בוחר באותה דרך גם מחר. ונכבד את ההחלטה שלו.
- נעביר את הילד לטיפולה של אחת מצוות הגן – מומלץ לברר מראש מי תהיה המטפלת שקולטת אותו בכניסה ועוזרת לו במידה והפרידה קשה לו. ייתכן שנעביר אותו פיזית מהידיים שלנו אליה והיא תחזיק אותו בידיים שלה. יכול להיות שהילד עומד עצמאית ורק היד שלו תועבר מאחיזה ביד שלנו לידה של המטפלת.
- נסתובב ונצא מהגן, למרות שהילד עדיין בוכה (או צועק) לאמא/אבא. חשוב לדעת שהרגע הזה הוא מאתגר מאד – לילד, לנו ואף למטפלת. וככל שנאריך את הרגעים האלה, הקושי יימשך יותר זמן ואף יתעצם. ברגע שאנחנו מסתובבים ויוצאים בביטחון – אנחנו משדרים לילד שלנו שאנחנו סומכים עליו להתגבר, משדרים לצוות שאנחנו סומכים עליהם לטפל בו ולעזור לו.
8. במידת הצורך – בירור עם צוות הגן לגבי השתלבותו של הילד במהלך הבוקר
אפשר, אך לא חובה, ליצור קשר עם הצוות לאחר כשעה כדי לברר שהילד נרגע. (ממליצה שהילד לא ידע על זה, כדי לא לעורר מחדש את קושי הפרידה.) זו המלצה רק להורים שממש מתקשים להתרכז בהמשך יום העבודה בגלל הדאגה שהילד אולי לא נרגע.
ברוב המקרים נגלה שהילד נרגע די מהר והשתלב בטוב בפעילות הגן.