לבחור נכון - איך מקבלים החלטות בעידן של אינסוף אפשרויות?
אנחנו נדרשים לבחור ולקבל עשרות החלטות ביום, החל מבחירת צבע חדש לקיר בסלון ומכון הכושר המשתלם ביותר בעיר ועד בחירת קריירה, בן/בת זוג, האם להביא עוד ילד לעולם והאם לקנות בית או להמשיך בשכירות?
החלטות קטנות והחלטות גדולות.
זה מעסיק אותנו רבות, אנחנו משתפים ומדברים על ההתלבטויות שלנו בלי סוף, עורכים רשימות של בעד ונגד ומחליטים, חוזרים בנו, מחליטים שוב וחוזר חלילה.
תהליך מתיש, מבלבל, מטריד ומעיק – עבורנו ופעמים רבות, עבור הסובבים אותנו. גם אוהבנו הקרובים ביותר מתעייפים בשלב מסוים מלהאזין למסת ההתלבטויות שלנו שוב ושוב, כל פעם מחדש.
לעיתים מתעוררים בנוסף הספקות שלאחר המעשה. אנחנו מתקדמים עם הבחירה שלנו ואז שואלים את עצמנו – אולי בכל זאת בחרנו לא נכון. הנה, החיים מסתבכים להם וזה בטח בגלל טעויות העבר ופספוסים בשיקול הדעת שלנו.
איך יוצאים מזה? איך נלמד לקבל החלטות בקלות, בביטחון, בהשלמה מלאה לטווח הקרוב ולטווח הרחוק; או לפחות, בתחושת הכלה עצמית, למרות שלא הכל מסתדר באופן מושלם בעקבות הבחירה שעשינו.
שיטות העבודה שלי מתמקדות בארבעה תחומים עיקריים:
- החלטות קטנות
- החלטות גדולות
- השלמה עם החלטות העבר
- חישוב מסלול מחדש בעקבות החלטות העבר
1. החלטות קטנות – רוצה א’-רוצה ב’
לפני הרבה שנים, חברה שיתפה אותי בתובנות שלה בעקבות הרצאה ששמעה. ביחד הגענו למודל משנה חיים עבור שתינו לגבי כל ההחלטות השגרתיות של היום-יום. גילינו שעם האימון הנכון, ניתן לקבל החלטות באופן טבעי, תוך כדי זרימת החיים ואולי אפילו בלי להרגיש שעמדנו בפני התלבטות ונאלצנו לבחור.
איך זה עובד?
אסביר בעזרת דוגמה פשוטה מחיי היום-יום:
קיבלתי הזמנה לחתונה של בן דוד רחוק. אוףףףףף! אני לא רוצה ללכת לחתונה הזאת. למה בכלל הזמינו אותי?! זה סתם יוצר תחושת מחויבות מיותרת ומעיקה. ואין לי בכלל כסף לחתונה הזאת.
מצד שני, אם אני לא אלך, ההורים יתחילו לעשות לי “רגשי”. את צריכה לכבד, אלה קרובי משפחה, הם באו לכל הארועים שלנו, את תרצי שהם יבואו גם לחתונה שלך. אסור, אסור, אסור להעליב משפחה!
אבל בכלל יש לי שבוע כל כך עמוס בשבוע של החתונה. מסיבת יום הולדת של חברה טובה בערב אחד, הופעה בערב אחר, מלא דו”חות להגיש בעבודה, כל כך מיותר לי ערב כזה.
אך במחשבה נוספת, אם אלך לחתונה אראה קרובות משפחה אחרות שאין לי הרבה הזדמנויות לפגוש אותן ובאופן כללי, כל כך כיף להיפגש עם כל המשפחה המורחבת וכולם ישאלו איפה אני וסתם יהיה לא נעים.
כמה מתיש, לנוע הלוך וחזור בלוּפּים בלתי פוסקים. אם תשימו לב, היתה פה רשימה נכבדת של בעד ונגד ועדיין לא מצליחים להגיע לשום החלטה.
המודל שחברתי ואני פיתחנו לעצמנו עבור החלטה מהסוג הזה הוא מאד פשוט: הסתובבי עם שני הרצונות שלך.
- בלי הסברים
- בלי בעד ונגד
- בלי “סיפורים”
- בלי תסכולים
- בלי “רגשי”
- בלי להתערבב עם “מה יגידו אחרים”
רק לחזור על שני הרצונות שוב ושוב.
ועוד כלל חשוב – שני הרצונות מנוסחים כאמירה חיובית.
- “אני רוצה ללכת לחתונה.”
- “אני רוצה להישאר בבית/לבלות אחרת בערב הזה.” (ולא – “אני לא רוצה ללכת לחתונה.”)
למה חיובי? – כי אם לא הייתי רוצה, לא הייתי מתלבטת. עובדה שהיו הרבה חתונות וארועים אחרים שלא התלבטתי לגביהם ופשוט לא הלכתי.
עצם ההתלבטות בין שתי האפשרויות מצביעה על הרצונות המתנגשים שיש במצב הנוכחי.
החלטה מהסוג של החלטות קטנות, כמו בדוגמא הנ”ל, יכולה להתקבל על ידי דיקלום שני הרצונות בלבד, שוב ושוב. בדרך כלל תוך 1-48 שעות תתקבל החלטה – ואנו נהיה בטוחים ושלמים איתה ב100%.
היופי בשיטה הזו הוא, שלא משנה איזו החלטה תתקבל בסוף – בכל מקרה אנו מכבדים את הרצון שלנו.
בעקבות כך, היציאה לדרך עם ההחלטה שקיבלנו נעשית באנרגיות טובות, בחפץ לב ובהשלמה מלאה כי אנחנו יודעים שמה שבחרנו הוא בהחלט אחד הרצונות שלנו.
במקרה הנ”ל, במידה וההחלטה שהתקבלה הנה להישאר בבית, אנחנו כנראה נצליח להעביר את המסר באופן אוהב ואסרטיבי לקרובים שלנו ובכך להישאר בבית בלב שלם ואף להנות מהערב שבחרנו לעצמנו.
במידה והחלטנו ללכת לחתונה – אנחנו נזכה לצאת לארוע בתחושה אחרת לגמרי, מאשר אם היינו נכנעים להחלטה ממקום של אילוץ או תחושה של כפייה או של “לא נעים.” אנחנו הולכים מתוך רצון, בידיעה שאם היינו באמת רוצים אחרת, אכן היינו מחליטים אחרת.
2. החלטות גדולות – לבחור בין טוב לטוב
מתוך נסיוני בחיים בכלל ובחדר האימונים בפרט, בעזרת אימון ותרגול נכונים, גם החלטות גדולות ניתן לקבל בשיטת ההחלטות הקטנות ובכך נמצא את עצמנו זורמים בין החלטות החיים – גם הגורליות ביותר – בקלילות, באסרטיביות בריאה כלפי הסביבה ובהקשבה מתמדת לרצונותנו האמיתיים.
אך לבינתיים, אציע מודל נוסף שיכול להתאים לקבלת החלטות גדולות ביעילות ובצורה קלה יותר ממה שעשינו עד כה.
ושוב, ממליצה שנוותר על רשימות ה”בעד ונגד” שכנראה אינן מועילות מספיק, אחרת לא היינו מתקשים כל כך לקבל החלטות.
לצורך הצגת המודל, אתייחס לדילמה שעולה בפניי פעמים רבות – האם להמשיך ולמסד את הקשר עם בן הזוג או להיפרד ממנו בגלל דברים שמפריעים בקשר?
(במידה ומופיעות אחת משלוש הנורות האדומות – אלימות, התמכרות או בגידות – אין התלבטות; ננתק את הקשר ונפנה לעזרה מתאימה באופן מיידי: טיפול פסיכולוגי, ליווי משפטי, תלונה במשטרה במידת הצורך וכד’).
כשאנחנו מתמודדים עם הדילמה המסחררת של דאגות בנוגע לקשר במקביל לרצון להמשיך אותו; חששות שאולי זה לא האדם המדויק בשבילי (אולי יגיע מישהו יותר מתאים לי בהמשך) אך אולי, אם אפרד ממנו, אף פעם לא אמצא מישהו אחר; רשימות בלתי פוסקות בראש או על הנייר של בעד ונגד הקשר – קשה מאד לצאת מהלוּפּים האינסופיים האלה ולדעת מה ההחלטה הנכונה?
ייתכן שאנחנו ניגשים להתייעץ עם תומכים שלנו – הורים, חברות וחברים, אנשי מקצוע, רבנים ורבניות, מנטורים כאלה ואחרים.
ייתכן שהדיון מונח גם בינינו כזוג והמתח מתחיל לגבור – אולי אחד הצדדים מרגיש דחוי, אחד מרגיש מתח ולחץ. נוצר מעגל הרסני וכואב שכבר לא ניתן לדעת – האם הפרידה היא בגלל כל המתח שנוצר? ואם נישאר ביחד, האם נוכל להתגבר על כל האנרגיות השליליות שהצטברו בדרך?
על מנת להתמודד עם החלטה גורלית כזו בצורה קלה, נינוחה וזורמת יותר, אני מעודדת זוגות להתרחק מדיכוטומיית שאלת הבעד והנגד – להישאר או להיפרד?
ולעבור למטריצה המופיעה משמאל, שבה יש ארבע אפשרויות במקום שתיים:
נשארת עם בן הזוג והחיים שלי מצוינים
| נשארת עם בן הזוג והחיים שלי נהרסים
|
נפרדת מבן הזוג והחיים שלי מצוינים
| נפרדת מבן הזוג והחיים שלי נהרסים
|
כמאמנת, אני תמיד פונה למתאמנים שלי לאחר הצגת ארבע האפשרויות של המטריצה ומבהירה להם את הנחות העבודה הנגזרות מארבע האפשרויות:
- עכשיו, עליך לצמצם את ארבע האפשרויות בחזרה לשתי אפשרויות בלבד.
- שתי האפשרויות הימניות של “חיים מצוינים” הן האפשרויות היחידות שנותרות.
- בפועל, התוצאה של חיים מצוינים תלויה רק בך, לא משנה איזו בחירה לקחת.
- הפעם, כן לערוך רשימה – אך במקום “בעד ונגד” – רשימה של מרכיבים המאפיינים את חייכם המצוינים עם ובלי בן/בת הזוג.
נשארת עם בן הזוג והחיים שלי מצוינים
| נשארת עם בן הזוג והחיים שלי נהרסים
|
נפרדת מבן הזוג והחיים שלי מצוינים
| נפרדת מבן הזוג והחיים שלי נהרסים
|
- כמובן שלעמודה השמאלית בכלל אין מקום בתודעה שלנו. המרכיבים של עמודה זו נשענים תמיד על עיוותי חשיבה כגון חשיבה קטסטרופלית, חשיבה של הכל או לא כלום וכד’.
לסיכום הפעולות – הרחבת 2 האפשרויות (בעד/נגד) ל4 אפשרויות. ואחר כך צמצום בחזרה ל2 האפשרויות שבהן אנו ממשיכים במסלול של “חיים מצוינים”, תוך תיאור כמה שיותר מפורט ומדויק איך החיים במסלול זה נראים, מרגישים, מתפתחים ומתקדמים.
אשמח שתצאו לדרך עם מטריצת החיים המצוינים לאחת ההחלטות הגדולות בחייכם – בהקשר הזוגי, המשפחתי, מקום המגורים, לימודים, קריירה או כל תחום אחר – וספרו לי איך היה וכמה שזה עזר לכם!
3. השלמה עם החלטות העבר
קיבלנו החלטה, אולי אפילו בעזרת אחד המודלים הנ”ל אבל בדיעבד, כשאנו מתבוננים לאחור, אנו חוששים שאולי לא עשינו את ההחלטה הנכונה, כי ההשלכות והתוצאות אינן כפי שציפינו.
הפעם אציג דוגמא קלאסית – בחירת מסלול לימודים/קריירה – ואתייחס לצ’ק ליסט “העקרונות לחכמים לאחר מעשה”:
> לא מסתכלים לאחור – רק קדימה
ההחלטה כבר נעשתה, זה האפיק התעסוקתי שבחרנו כשיצאנו לדרך. הרהורים במה שהיה ולמה בחרנו כך, לא יעזרו ולא יקדמו אותנו.
אנו יכולים רק לשאול, עכשיו שאנחנו כאן, מה אנו רוצים לעשות עם זה? להמשיך במקצוע/בתפקיד/במקום העבודה הזה או לחפש משהו אחר?
> נשארים נאמנים למי שהיינו אז
הרצון שהיה אז והאילוצים שהובילו להחלטה היו אמיתיים והובילו לכך שזו הייתה ההחלטה הנכונה ביותר עבורנו באותה נקודת זמן. רק עם הנתונים האלה יכולנו לעבוד ורק עם חכמת החיים שצברנו עד אותו רגע יכולנו לעשות את הבחירה. נישאר מלאי כבוד לעצמנו ולמי שהיינו בנקודה הראשונית שבה קיבלנו את ההחלטה.
ייתכן מאד שבאותה תקופה, הסביבה שידרה לנו שאנחנו צעירים, חסרי הבנה ומקבלים החלטה ממקום לא בוגר ולא מספיק מודע. ברגע שנסכים עם זה בדיעבד, אנחנו בעצמנו פוגעים באדם שהיינו אז, מצטרפים לכל מי שלא סמך עלינו ולא בטח בנו, תחושה שכל כך הכבידה עלינו ואולי הפריעה לנו מלעשות החלטה שקולה ומושכלת. אז מספיק עם זה. נכבד את מי שהיינו אז ונמשיך לכבד את מי שאנחנו היום.
כעת אנחנו יכולים רק להתייצב מול ההתלבטות החדשה, הנוכחית. מה ההתלבטות עכשיו? וחשוב מכך, נזכור שהאפשרויות הן עדיין רק שיהיה מצוין, בכל מקרה שנבחר.
גם עכשיו, הבחירה היא רק בין טוב לטוב, בין חיים מצוינים לחיים מצוינים.
אנחנו יכולים להמשיך באותה עבודה ולמצוא איך ואיפה לעשות שינויים שיהיו מצוינים לנו.
אנחנו יכולים לבחור להתחיל משהו חדש והבחירה תהיה מצוינת לנו.
במידה ונעשה שינוי/נתחיל משהו חדש ועדיין נחווה קושי או תסכול – תמיד נוכל לשנות שוב.
> נזכרים ברשימת המרכיבים לחיים מצוינים בהחלטה המקורית שלנו – מבררים מה יש ומה חסר
ממליצה לשחזר את רשימת המרכיבים המקורית לבחירה שעשינו בזמנו (או ליצור אחת כזאת כעת). נברר מה יש, מה חסר ואיך לשפר/לשמר באופן הבא:
המרכיב לחיים מצוינים: | יש – איך לשמר? | אין – איך לשפר? |
ביטחון כלכלי | יש – ולכן עדיף שלא אעזוב, חשוב לי להמשיך לפרנס את עצמי בכבוד ומעדיפה לא לערער על זה | |
עניין בתחום העיסוק | כבר אין – נמאס לי מהתחום, לא ידעתי שיגיע יום שאשחק ולא אתחבר יותר. שיפור – אולי אחפש תחומי עניין אחרים נוספים. חוג מעניין, מפגשים חברתיים. אולי זה ייתן לי עניין במקום אחר ויכפר על חוסר העניין בעבודה (בהנחה שההחלטה תהיה דווקא להישאר). | |
אפשרויות קידום | יש – אך עד עכשיו משהו עצר אותי ולא התקדמתי מספיק. אולי מאמץ להתקדם יעזור לי להרגיש יותר עניין בעבודה. אקבע פגישה עם המנהל/ת שלי לבקש קידום/עדכון לתפקיד. | |
אחר – נסו למלא לבד! |
4. חישוב מסלול מחדש בעקבות החלטות העבר
בכל שלב בדרך אנו יכולים לחשב מסלול מחדש מתוך הבנה שכל משבר מצמיח מציאות חדשה וטובה יותר.
עד היום, היו הרבה דברים שהפריעו לנו ואיכשהו הצלחנו להשתיק אותם, להתעלם, להמשיך הלאה.
אם המשבר הזה הגיע, אם העניין “התפוצץ” אצלנו, כנראה שהגענו לבשלות לשינוי ולהתחלה של משהו חדש. השאלה, איך עושים את זה?
איך משמרים את מה שכן השגנו וממשיכים קדימה לשלבים הבאים?
כפי שהדגמתי בדוגמת בחירת הקריירה, תמיד אפשר לשנות ולעדכן את עצמנו, תוך כדי זרימת החיים. כשעולים הרהורים לגבי החלטות העבר וחוסר השקט מציף אותנו, במקום להיתקע במה שהיה, נרים את המבט קדימה ונשאל את עצמנו מה ההחלטה החדשה שעלינו לעשות עכשיו?
כל חכמת החיים שצברנו בדרך, כל מה שלמדנו מטעויות העבר, כל מה שהשגנו עד כה – ובטוח שהשגנו הרבה! – רק ישרת אותנו בקבלת החלטה עוד יותר טובה ומושכלת הפעם. בגישה כזו, החיים הופכים להיות מסע של הרפתקאות.
כל פעם מרוויחים במשחק החיים עוד ועוד נקודות בדרך וכל פעם נתקלים בעוד מוקשים, איומים והפתעות – נעימות יותר ונעימות פחות.
ובכל פעם אנחנו מפתחים יכולות חדשות להתגבר, להחליט מה נכון לנו ולבחור מחדש.
צאו לדרך! ואל תשכחו לשלוח לי תמונות מהמסע:)